Pension för egenföretagare

Ung och gammal

Egenföretagare har inte automatiskt en tjänstepension som de flesta med en vanlig anställning får från sin arbetsgivare. Egenföretagaren måste själv se till att pensionsspara. Det finns skattefördelar med att pensionsspara. Pengarna som betalas in till pension är avdragsgilla så länge pensionen inte är större än 35 % av lönen du tar ut. En normal tjänstepension är ungefär 4,5 %.

Att det är avdragsgillt betyder att du drar av beloppet från den skatt ditt företag annars skulle ha betalat. På pension betalas inte inkomstskatt, men när pensionen väl tas ut betalas den — såvida reglerna inte ändrats till att du går i pension. Det kan dock bli billigare eftersom att inkomsten då delas på olika år — det året då du får lönen respektive det året du får pensionen utbetald.

Hur ska egenföretagare pensionspara?

De flesta storbanker och fristående pensionsbolag erbjuder inte avgiftsfri pensionsförsäkring. En annan aspekt att passa sig för är att utbudet kan vara begränsat och att banken ibland leder kunden att välja bankens egna fonder, trots att dessa inte är de billigaste eller har bäst avkastning.

Nordnet och Avanza erbjuder båda tjänstepension för egenföretagare utan avgifter. Det är svårt att slå det erbjudandet och det innebär också att du får tillgång till bankernas breda utbud i din pensionportfölj.

Avanzas pensionserbjudande

Annat intressant