Lägre fondavgifter

Samma vara till billigare pris.

Kostnaderna för att handla aktier har sänkts år efter år medan avgifterna för att spara i fonder inte har rört sig på länge. Men nu utmanar nya fondtorg distributionen och därmed avgifterna för svenska fonder.

Indexfonder finns redan som billiga alternativ men aktivt förvaltade fonder är fortfarande relativt dyra hos Nordnet, Avanza och storbankerna. Det beror inte bara på personalkostnaderna som är förknippade med aktiv förvaltning. Den vanliga avgiftsstrukturen för fonder innebär nämligen att cirka hälften av fondens förvaltningsavgift blir provision till mäklaren.

För den som vill spara i fonder till en lägre avgift finns nu alternativ till de etablerade aktörerna. De nya fondtorgen Savr och Alpcot betalar tillbaka provisionsdelen av avgiften till spararen. Fördelen med de nya fondtorgen framkommer framför allt hos aktivt förvaltade fonder från små svenska förvaltare, som blir avsevärt billigare.

Även fonder i utländsk valuta erbjuds men se då upp med tillkommande valutaväxlingsavgift — i skrivande stund 0,5 % hos Savr. Valutaväxling kostar som jämförelse 0,25 % hos Avanza. Förmodligen tjänar spararen in växlingsavgiften i sänkt provision, men den bör inte förringas.

Avgiftsexempel

Här jämför vi några fonder som handlas i SEK, dvs utan växlingsavgift.

Vanlig indexfond: Länsförsäkringar Europa Indexnära

Nordnet: 0,21 % (varav förvaltningsavgift 0,20 %)
Avanza: 0,22 % (varav förvaltningsavgift 0,20 %)
Alpcot: 0,25 %
Savr: finns ej

Kommentar: indexfonder är redan billiga och blir inte så mycket billigare med den “rabatt” som de nya fondtorgen erbjuder. Dessutom finns helt avgiftsfria alternativ för t.ex. Stockholmsindex hos nätmäklarna.

Aktivt förvaltad fond: Humle Småbolagsfond

Nordnet: 1,08 % (varav förvaltningsavgift 1,50 %)
Avanza: 1,69 % (varav förvaltningsavgift 1,50 %)
Alpcot: 1,02 %
Savr: 0,95 %

Kommentar: Uppenbarligen kan även Avanza och Nordnet skilja sig åt i pris.

Dyr aktivt förvaltad fond: Tundra Pakistan Fund A SEK

Nordnet: 2,60 % (varav förvaltningsavgift 2,50 %)
Avanza: 2,91 % (varav förvaltningsavgift 2,50 %)
Alpcot: 2,91 %
Savr: 1,63 %

Kommentar: Tundras fonder har relativt höga avgifter till följd av kostnader för analys och placeringar i svåråtkomliga marknader. Med Savr blir Tundras fonder betydligt billigare och kostar där ungefär som en “dyr” Sverigefond kostar hos nätmäklarna.

Ganska dyr aktivt förvaltad: TIN Core Ny Teknik A

Nordnet: 0,90 % (varav förvaltningsavgift 1,50 %)
Avanza: 1,57 % (varav förvaltningsavgift 1,50 %)
Alpcot: 1,20 %
Savr: 1,05 %

Kommentar: TIN är normalt sett relativt dyra men på en avgiftsnivå runt 1 % kan även den kostnadsmedvetna kanske tänka sig att exponera sig mot bioteknik och dataspel med populära analytiker.

Avslutande reflektion

Äntligen en strukturell prissänkning på fondsparande! Visst är utbudet mer begränsat hos de nya fondtorgen, men vet man vad man vill ha och inte behöver många alternativ så är det ett prisvärt.

Fonderna som blivit billigare är de som varit och ofta fortfarande är dyrast. Det kan bli en pedagogisk utmaning för de nya fondtorgen att sälja något som fortfarande är kostar mer än indexalternativ. I våra exempel har vi inte tagit fondernas utveckling i beaktande, utan bara avgifterna. En förväntat god avkastning är själva anledningen till att man väljer en dyrare aktivt förvaltad fond.

Vi har noterat att Savr ofta är billigare än Alpcot. Vi gissar att det beror på att de har bättre avtal med fondbolagen.

Som avslutande reflektion kan Privatsparare.se konstatera vi inte riktigt lyckats förstå vad som ingår i den årliga avgiften och förvaltningsavgiften, dvs vad som räknas som plattforms-, registrerings-, distributionsavgift m.m. Det är svårgenomträngligt.

Annat intressant